hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Giant LaFree GTS

Technische gegevens
Wielmaat: 26"
Framemaat: 50cm
Sachs S-RAM P5 versnellingsnaaf met gripshift
Naafdynamo in voorwiel
Halogeen verlichting vooraan met keuze uit / aan / automatisch
Batterij LED achterlicht met keuze uit / aan / automatisch
Rollerbrankes voor en achter
Verstelbare stuurbeugel
Aluminium frame
Motor designed by Panasonic, 250 Watt 24V
Accu: NiMh 24V 6,5 Ah
Banden met relecterende strips
Axa veiligheidsslot
Verende voorvork
Verende zadelpen
Giant LaFree GTS Panasonic motor
LaFree 1ste generatie Giant LaFree ST Giant LaFree GTS
×

Testverslag


De fiets in kwestie had +/-2000 km op het tellertje en behoorde aan een oudere heer, die problemen had met opstappen en hem van de hand deed om een extra-lage-instap elektrofiets te kopen. De accu was enkele maanden eerder vervangen, omdat de fiets te weinig gebruikt werd.

En daar zijn we meteen aan het zwakste punt van de e-fiets: de accu. Wie opteert voor een zo licht mogelijke accu, moet de loodzware gelaccu links laten liggen en kiest bijgevolg voor een NiCd, een NiMh of een Li-ion accu. Dit zijn dure speeltjes (200 - 400 euro bij vervanging!) en ze dienen dan ook met zorg behandeld en vooral: geladen te worden.

De LaFree GTS heeft een 6,5Ah NiMh accu en een bijpassende lader. Het opladen van een niet geheel ontladen accu levert bij NiCd accu's problemen op: dit soort accu heeft namelijk een soort 'memory' effect, waarbij de capaciteit (en dus ook het rijbereik) vermindert wanneer de accu steeds opnieuw gedeeltelijk ont- en geladen wordt. De NiMh heeft veel minder last van dit euvel, maar toch voorziet GIANT op de lader een 'REFRESH' stand, waarbij de accu eerst volledig ontladen wordt, alvorens met het opladen te beginnen. Wie op z'n portemonnee let, doet er goed aan om eens om de tien tot vijfiten laadbeurten gebruik te maken van deze REFRESH functie: het komt de algehele levensduur (met de klemtoon op DUUR) ten goede.

Bij de eerste ingebruikname van eender welke fiets heb ik steeds weer hetzelfde probleem: mijn buitenmaat lichaam (1m95) lijkt niet gemaakt te zijn voor de doorsnee fiets. (Of is het omgekeerd?) Bij deze GIANT Lafree GTS was het niet anders. Natuurlijk is een framehoogte van 50cm eerder bedoeld voor een kleiner iemand. Blijkbaar bestaat dit "probleem" alleen bij fietsen, want ik heb nog nooit van brommers, motorfietsen of auto's gzhoord, verkrijgbaar in diverse maten...

Gelukkig is de zadelbuis bij het damesmodel een eindje langer dan bij het herenframe, en al lijkt dit de wereld op z'n kop: dit werd zo gedaan omdat een damesframe minder stevig is dan het driehoeksframe van een herenmodel. Het zadel van het damesmodel kan dus niet hoger, maar er blijft meer zadelbuis in het frame zitten, om vervorming van het frame te voorkomen. Slim bekeken van GIANT! Met de zadelbuis uitgetrokken tot aan het "MAX" teken, staat het zadel net goed voor mijn lengte. Een meevallertje.

Een plezierige verrassing is de ingebouwde vering in de zadelbuis: oneffenheden en putjes worden niet meer genadeloos naar je kruis doorgestoten, maar worden vakkundig gedempt.

Ook de polsen krijgen bescherming, en wel in de vorm van een heuse verende voorvork. De combinatie van deze twee schokbrekers zorgt voor een ongekend rijcomfort. Hobbels en bobbels worden behoorijk gladgestreken.

Wie bij duisternis wil rijden heeft de beschikking over een in het voorwiel ingebouwde generator: een naafdynamo van Shimano. Deze zorgt ervoor dat zelfs met de fiets stapvoets (bv. aan de hand), het halogeen licht al begint te branden. Achteraan beschikt de GIANT over een LED verlichting met batterij. Zowel voorlicht als achterlicht kunnen -onafhankelijk van elkaar- manueel of automatisch ontstoken worden. De sensoren die hiervoor instaan zijn beide gevoelig genoeg, om het licht reeds te ontsteken bij het rijden in bijvoorbeeld een donkere dreef, of het door een tunneltje rijden. Veiligheid troef dus. Ook hier gooit GIANT hoge ogen. Het voorlicht beschikt niet over een standlichtfunctie, het achterlicht wel. Bovendien is het achterlicht met een zeer gevoelige bewegingsdetector uitgerust, die bij het minste reeds het achterlicht ontsteekt. De verlichting scoort dus goed tot zeer goed.

Wie veilig wil rijden met een fiets moet ook veilig kunnen stoppen. De GIANT Lafree GTS beschikt over twee rollerbrakes die behoorlijk hun werk doen. De achterrem voelt een beetje minder nijdig aan dan ik gewend ben van Shimano Nexus, en krijgt zelden het achterwiel geblokkeerd. Maar dat komt alleen maar ten goede aan de levensduur van de achterband. De voorrem is prima.

De achternaaf op deze fiets is er eentje van S-Ram, met 5 versnellingen. Het grote verschil met een Shimano-naaf, is dat je echt 'van het gas afmoet' als je schakelt. Zolang je blijft trappen vertikt de naaf het om te schakelen: je moet dus echt 'even' stoppen met trappen, wat behoorlijk vervelend is als je in een klim bergop een versnelling terug moet!

Ondanks de vrij behoorlijke capaciteit van de accu (6,5Ah) is het rijbereik toch beperkt tot 20 - 25 kilometer. Natuurlijk helpt mijn eigengewicht van +100kg mee aan het hoge stroomverbruik. Continu rijden aan 16 km/u is de meest economische snelheid, maar de trapondersteuning is zo goed dat je al gauw een heel stuk sneller gaat en dat kost energie en verkort de actieradius. Voor je het goed beseft rijd je tegen de snelheidsbegrenzer aan, en dat is 25 km/u.

Laat je niet wijsmaken dat een elektromotor geen geluid maakt. Ook deze Panasonic motor is niet geheel stil, hoewel je al goed moet opletten om het te horen en het nooit storend wordt. De Yamaha-motor van o.a. de Sparta Pharos maakt meer lawaai.

Met een schakelaar op het stuur kun je kiezen uit 'normal' of 'eco' assistentie. In de praktijk blijkt dat de 'eco' stand meer dan voldoende is voor 'normaal' gebruik en dat je de 'normal' functie enkel bij extreem harde tegenwind (ik woon aan de kust) of bij lange bergop stukken gebruikt.

Deze keuzeschakelaar beschikt over één armoedig LED-je , dat bij inschakelen van de tapondersteuning twee seconden brandt, ten teken dat het systeem geactiveerd wordt. De enige andere functie van dit LED-je is te waarschuwen als de accu bijna leeg is. Die waarschuwing komt behoorlijk (te) laat en het is wel heel erg jammer dat GIANT er niet aan gedacht heeft een aanduiding van de capaciteit van de accu op het stuur te voorzien. WIe nu wil weten of de accu nog genoeg 'sap' heeft, dient te stoppen en op de accu zelf op een knopje te drukken, waarna je met een beetje geluk een aantal LED-jes ziet oplichten. Doe je dit op een zonnige dag, dan is de kans groot dat je de rode LED-jes helemaal NIET ziet branden. Dit is wel het zwakste punt van de GIANT Lafree.

Conclusie: na meer dan 200 kilometer met de GIANT Lafree GTS te hebben gereden is het moeilijk om een kwaad woord over de fiets te zeggen. De actieradius had wat beter gemogen, het voorlicht zou met LED-verlichting en standlicht (bij stilstand) perfect geweest zijn.

Panasonic motor


In navolging van het succes van de YAMAHA PAS fiets, met dezelfde aandrijving als de in Nederland gebouwde Sparta Pharos, koos GIANT in 2001 voor een motor op de trapas. De aandrijving en elektronica van de nieuwe La Free kwam van Panasonic. Het grote voordeel van dit soort trapassistentie is dat men - net als bij een auto met versnellingsbak- het motorvermogen volledig kan benutten bij steile klimmen of bij het slepen van een aanhanger, door in een lage versnelling te rijden. Bij een motor in de voor- of achternaaf is dit onmogelijk.

Het grote verschil tussen de Yamaha unit en die van Panasonic, is dat bij de Panasonic alles in één 'motorblok' verwerkt zit, daar waar bij de Yamaha het motortje extern en haaks op de trapas geplaatst is.

De trapondersteuning van de GIANT La Free Twist werkt met een drukgevoelige sensor: zodra je je voet op het pedaal zet voel je dat de fiets vooruit wil. Hoe harder je op de pedalen drukt, des te meer zal de motor je bijstaan. Giant claimt 1:1 assistentie op de 'eco' stand en zelfs 1.3:1 op 'normal'. Voor iedere 100 Watt energie die de fietser produceert, zal de motor dus 100 Watt, resp. 130 Watt energie bijgeven. 


« 6 7 8 9 10 »