Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie
The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION

welcom to hpv.popol.eu !

Human Powered Vehicles

Wat is een H.P.V. ?

Naar mijn bescheiden mening zijn er een heleboel voertuigen die aan deze omschrijving voldoen: ieder voertuig dat door mankracht (of vrouwkracht) wordt aangedreven is in feite een H.P.V. Dus kano's, kinderwagens, rolschaatsen: het zijn allemaal H.P.V.'s.

Op deze website besteden we vooral aandacht aan de voertuigen voorzien van (2, 3, ?...) wielen, die voornamelijk met de benen worden aangedreven en die zich op een of andere manier van de doorsnee fiets onderscheiden. Veilig en comfortabel fietsen op veilige en comfortabele fietsen: dat is onze doelstelling.

Wie  is PoPoL?

Ondergetekende, geboren in 1956, groeide op onder het regime van een soort Tiranopapus (mijn vader). Ik was reeds 12 toen ik  dankzij een een begrijpende buur leerde fietsen. Dik tegen de zin van m'n vader. Het duurde nog meer dan twee jaar van smeken en zeuren eer ik eindelijk m'n eerste fiets kreeg.


early triker
uw dienaar met zijn zus op z'n eerste 'trike',
vermoedelijk in 1960.

Het bezit van een eigen fiets was de sleutel die de wereld voor mij openstelde: thuis hadden we nooit een auto en al onze verplaatsingen werden met het openbaar vervoer gedaan, reizen deden met de trein. Toen ik een jaar of acht was kende ik de meeste Belgische spoorwegstations en spoorlijnen uit het hoofd..

M'n eerste eigen fiets opende een nieuw hoofdstuk in m'n leven. Om een of andere onbekende reden werd de fiets in de Handelsstraat in Antwerpen gekocht, op de beruchte 'Seefhoek'. Het was juni 1971, het schooljaar was ten einde en ik kreeg m'n eerste fiets. Ik droomde van een racefiets met een 'echt' racestuur, tubetjes en géén spatborden, maar moest het doen met een metaalblauwe 'sportfiets' met tien versnellingen, metalen spatborden, pakdrager, verlichting, enz. Weer zo'n verstandige keuze van m'n pa.

De eerste rit, van de Seefhoek naar huis, helemaal aan de andere kant van de stad, nabij de luchthaven van Deurne, liet me op die ongeveer acht kilometer durende rit proeven van een tot dan toe ongekende sensatie: VRIJHEID !

De volgende dag vertrok ik voor m'n eerste rit, van wat een nieuwe routine zou worden gedurende heel die zomervakantie van 1971. Het Grote Avontuur begon met een verkenningsrit 'rond de blok'. Ik durfde nog niet te ver van het ouderlijk nest vandaan en maakte een ritje van een kilometer of twaalf in een cirkelvormige tour, waarbij 'thuis' het centrum was. Mocht er iets mislopen met de fiets, dan hoefde ik niet al te ver te stappen. Langzaamaan groeide er wat zelfvertrouwen en werden de ritten groter en verder, tegen het einde van de de zomer had ik honderden kilometers gereden en daarbij zowat heel de provincie Antwerpen verkend, in ritten die varieerden van 40 tot 80 kilometers. En daar en toen werd de basis gelegd voor mijn passie voor H.P.V.'s.

Anno 2007, lijkt die zomer van '71 zo lang geleden. Ik overleefde twee aanrijdingen op m'n motor, brak twee wervels tijdens het langlaufen en had twee hartaanvallen. (Waarom komen die dingen altijd per twee ?) Ik ben nu een ouwe, dikke vent, zonder conditie. Mijn droom? Een driewielige ligfiets met motorondersteuning.

Aangezien e.e.a. moet gebeuren zonder dat ik daar de financiële middelen voor heb (ik "leef" van een invaliditeitsuitkering) is de weg nog lang. Dankzij websites als Kapaza.be en 2dehands.be heb ik reeds enkele leuke fietsen gekocht en opgeknapt.

Op onderstaande foto zie je m'n huidige 'stadsfiets', gefotografeerd op de zeedijk in De Panne, waar ik als 'aangespoelde' woon. De fiets is een tweedehands GOSPORT modelletje, voorzien van een 3-versnellingsnaaf van Simano, met rollerbrakes. De fiets werd verfraaid met een springer vork, een bananenzadel, sissybar en last but not least: smiley ventieldopjes De echtlederen rode streamers op het stuur komen helemaal uit de USA!

save as desktop picture
je mag deze foto downloaden   (1024 x 768 )


MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselen


Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Aangepast zoeken