hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Accu vernieuwen


Accu foto Piet Van Meel
Opladen
×

Het probleem


Het is een bekend probleem, waar iedere eigenaar van een elektrische fiets mee geconfronteerd wordt: de actieradius van je trouwe e-fiets neemt stilletjesaan af, tot je op een dag helemaal alleen moet trappen, zonder dat er nog enige assistentie van je stalen ros aan te PAS komt.

Dan volgt er een zoektocht naar een nieuwe accu en dat loopt meestal niet van een leien dakje. Ofwel kan je helemaal geen accu meer vinden, omdat de fiets 'te oud' is, ofwel kan de fietsenhandelaar wel een nieuwe bestellen / plaatsen, maar je schrikt je rot wanneer je de prijs van zo'n originele accu hoort.

Een beetje gewiekst handelaar zal je op dat ogenblik voorstellen een nieuwe (gebruikte) e-fiets te kopen, omdat het sop de kool niet waard zou zijn. Je vertrouwde e-fiets is nu hooguit nog een paar stuivers waard, ook al is er niets mis mee, met uitzondering van die vervloekte dode accu.

De oplossing


Wie een beetje rondzoekt, op b.v. Marktplaats of een andere 2dehands website, kan veel geld besparen door de accu te laten hernieuwen. Diverse adverteerders bieden hun diensten aan om oude accu's te voorzien van nieuwe cellen, waardoor je fiets weer kan rijden als nieuw... of zelfs beter dan nieuw!

Beter dan nieuw? Ja, want dankzij de technische vooruitgang passen er nu ook sterkere accucellen (met een grotere capaciteit) in de behuizing van je oude e-fiets. En het is net die capaciteit, uitgedrukt in Ah (ampère-uur) die voor de actieradius zorgt.  Bovendien kun je de verouderde NiCd cellen laten vervangen door NiMh of zelfs Li-Ion, bij deze laatste optie moet je dan wel een nieuwe oplader aanschaffen.

Nemen we als voorbeeld de Giant LaFree GTS, waarover we elders op deze website berichten. De  originele accu heeft een capaciteit van 6,5 Ah, waarmee ongeveer 30 km kan gereden worden. Door de accu te vernieuwen met cellen met een capaciteit van 9 Ah zal de actieradius met ongeveer de helft toenemen. Je kan na de ingreep dus verder rijden op één lading, waardoor je de accu ook minder vaak hoeft op te laden, waardoor ook de levensduur nog eens toeneemt. Winst op alle fronten dus!

Oproep


Wie zelf accu's herstelt of wie een 'goed adres' kent waar een accuservice wordt aangeboden, mag me contacteren om hier op deze pagina een vermelding te krijgen.

E-fietsen is leuk en gezond, maar het moet wel betaalbaar blijven ;-)

Adressen


Voor Nederland werd mij de firma Natrans aanbevolen
http://www.elektrofietsaccuservice.nl

Voor België werd mij de firma Battery Street
aanbevolen door mijn vriend, fietsenmaker Walter.
https://www.batterystreet.be