hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Vernieuwde accu


accucellen
×

Testverslag


In 2014 kocht ik een 15 jaar oude Batavus E-go. De accu was al eens verjongd met nieuwe cellen, maar tegen het einde van 2016 was de actieradius nog slechts enkele kilometer en werd het tijd om uit te kijken naar een nieuwe accu.

Origineel kwam de E-go met NiCd cellen van 5Ah. Zoals bekend hebben NiCd cellen last van het z.g. geheugen-effect, waarbij de capaciteit afneemt indien de accu wordt opgeladen vooraleer de cellen helemaal leeg zijn.

Dus besloot ik een accu “op maat” te laten bouwen bij een technicus uit Sittard. Hier werden NiMh cellen gebruikt met een capaciteit van 9Ah, of net niet het dubbele van het origineel.

Ondertussen is er een jaar verlopen en heeft de E-go er heel wat zorgeloze kilometertjes bij op de teller. Hoeveel precies weet ik niet, omdat het batterijtje van de fietscomputer na 3 jaar dienst de geest gaf…

Nadat ik in 2015 een bypass operatie onderging, ben ik vlugger vermoeid en kan ik niet ver meer stappen, maar dankzij de duw-in-de-rug van de e-fiets kan ik nog altijd een heel eind fietsen. Zo namen we de E-go mee voor een weekje Flevoland, waar we dagelijks tientallen kilometer genoten van een heerlijke nazomer.

De technicus verzekerde me dat ik geen nieuwe oplader nodig had voor de NiMh cellen, en dus gebruik ik nog altijd de originele Batavuslader. In theorie zou de vernieuwde accu een veertigtal kilometer moeten meegaan, en dat blijkt in praktijk aardig correct te zijn. Bij max 16km/u en zonder tegenwind haalt de E-Go zelfs de 50km.

De E-go heeft maar één stand, aan/uit, en springt dus niet economisch om met het stroomverbruik.

De conclusie is dat je een mega-oude elektrische fiets, van de tweede generatie e-bikes (na de loodaccu) een nieuw leven kunt geven met een relatief goedkope ingreep. Voor minder dan de helft van wat een originele (ondertussen niet meer leverbare) fabrieksaccu moet kosten heeft mijn fiets een tweede jeugd beleefd. Een accu laten vernieuwen, kan ik dus zonder meer warm aanbevelen en  het is bovendien nog budget- en milieuvriendelijk ook.

UPDATE: Via het contactformulier werd mij erop gewezen dat er bij klachten.nl een aantal negatieve ervaringen met de technicus uit Sittard ter kennis werd gebracht.

UPDATE 2020: begin dit jaar heeft de vernieuwde accu (na 3 jaar) de geest gegeven. Naar mijn mening te vroeg, gelet op het occasionele gebruik van de fiets. De klachten hierboven genoemd zouden dus best wel eens gegrond kunnen zijn...