hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Driewielers


Da's pas een trike !
×

Welk type ?


Ik wil een driewieler! Maar wàt voor een driewieler?

Er bestaan (in hoofdzaak) twee types: die met één voorwiel (in het engels DELTA genoemd) en die met twéé voorwielen (de z.g. TADPOLE) Andere configuraties zijn ook mogelijk (denk maar aan het zijspan) maar komen niet zo vaak voor. Zoals het  monster hierboven.

Lach maar: in de vroege jaren van het (gemotoriseerd) transportmiddel waren de mensen nog vindingrijk en liep niet iedereen op platgetreden paden, zoals dat nu het geval is.

Hét stuikelblok voor driewielers is de stabiliteit: die is beduidend minder dan voor een vierwieler. Het risico op omslaan is vrij groot (denk maar aan de arme Reliant Robin die door Mister Bean geregeld op z'n zij gelegd werd)

Delta's hebben een betere rechtdoorstabiteit dan tadpoles, maar deze laatste hebben een betere verdeling van het gewicht en zijn daarom beter in het bochtenwerk. Om deze reden zou de driewieler die ik wil bouwen een tadpole moeten zijn. Ik kan het me namelijk niet veroorloven m'n ruggengraat nog een keer te breken...

Zelf bouwen ?


De 'fiets' die ik zou willen bouwen is een amalgaantje, een kruising tussen een Batavus Relaxx, een mindervalide driewieler en een Spartamet. Deze laatste is in Nederland best bekend én populair, beschikt over een 30cm³ tweetakt motor die ingebouwd is in het 26" achterwiel. Van fabriek af is de motor d.m.v. een vernuftige ontstekingsmodule afgeknepen op 24 km/h. Met een 'opgefokte' ontstekingsmodule, waarvoor het schema op internet terug te vinden is, loopt het motortje beter en verbruikt het nog wat minder, omdat het vrijer loopt. 1 op 100 is dan niet onmogelijk, met een topsnelheid van... 30 km/h of 'sneller' ...


Mogelijke donors :

Batavus Relaxx

Relaxx

Ligfiets

Aandrijving en zitje.

Driewieler

Driewieler

Een tadpole

Twee voorwielen voor stabiliteit.

Sachs motor

Sachs motor

lichtgewicht

Spartamet 30cc.

1 2 3 4 5 6 »