Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie
The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Het PROJECT

1. Doel

Een eigen hybride HPV bouwen.
Zo goedkoop mogelijk..
Zo comfortabel mogelijk.
zo veilig mogelijk.
Met een of andere eigen krachtbron (motor)
Toegelaten op de weg. (in België)

2. Rechtvaardiging

Aangezien ik van een kleine invaliditeitsuitkering leef, heb ik geen andere bronnen van inkomsten dan het kleingeld dat ik met Google Adsense verdien. (vandaar ook de advertenties op deze pagina's, met excuses voor het ongemak)

Deze oude, moddervette kerel (ik vergat haast "lelijke") heeft nood aan een stabiele fiets die de nodige lichaamsbeweging biedt, maar die desgewenst  ook zelf kan helpen duwen, hetzij met een elektromotor, hetzij met een kleine verbrandingsmotor. Het geheel moet zo zuinig mogelijk zijn, onderhoudsvriendelijk en liefst vrij van een extra verzekering.

3. De Wet

Volgens de recent vernieuwde Belgische Wet ("verkeersreglement") is een voertuig dat maximaal 1 meter breed is, met een topsnelheid beperkt tot 18 km/h een  "Gemotoriseerd Voortbewegingsmiddel"

In de nieuwe wet (K.B. 13.02.2007) is er een niet-gelimiteerde opsomming, waarin genoemd worden: elektrische scooters, Segways, elektrische rolstoelen, voertuigen voor personen met beperkte mobiliteit, ...
IHet interessante aan deze opsomming is het ",..." waarmee de opsteller van deze wet een opening laat voor nieuwe voertuigen.
 

4. Design

"Geen gebroken botten meer". Dat is in het kort wat ik verlang. Ik overleefde twee motorfiets ongevallen, waarvan één frontale, twee gebroken ruggenwervels, twee hartinfarcten en last but not least één (ex-)echtgenote. Darnaast brak ik in mijn omstuimig leven ook nog twee vingers, een pols, een elleboog, een knieschijf, een sleutelbeen en m'n grote teen. Hier over de schreve zeggen ze dan  "ça suffit". Het is welletjes geweest.

Dus mijn voertuig moet DRIE wielen hebben, in de hoop dat je daar minder snel mee omkiepert. Het zwaartepunt moet dus laag liggen, maar door mijn handicap mag het zitje ook niet zo laag dat ik er niet meer in of uit kan... De trike moet een stel stevige remmen hebben, liefst trommelremmen, omdat die a) betaalbaar zijn, en b) beter stoppen dan remblokjes.Als geld geen belang had, dan koos ik deze trike:

1930's trike


Geld is jammer genoeg het enige wat me dagelijks bezig houdt, of beter: het gebrek aan geld. Mijn ontwerp zal dus een ietsiepietsie minder flamboyant zijn.  Geen carosserie, geen stroomlijn, zodat iedereen goed de gelijkenis van ondergetekende met Bibendum kan bewonderen.  (klik hier als je Bibendum niet kent)

De trike zal waarschijnlijk klinken als het liedje van Middle of the Road uit de jaren '70:  "Chirpy, Chirpy, Cheep, Cheep",
daarom kreeg het project een werknaam die ontleend is aan een andere hit van deze groep: "Yellow Boomerang

Daarom, Dames en Heren, zonder verdere poespas (tromgeroffel)
 is PoPoL fier je zijn eerste  DONOR voor te stellen (sneller tromgeroffel).... (DJING ! )

Batavus Relaxx
Dit ietwat beverig fotootje is de eerste indruk van mijn donor ligfiets: een Nederlands topfabrikaat (ahum)  Batavus Relaxx (met dubbele 'X') uit de jaren 1990. Deze ligfiets werd ontworpen door het FLEVOBIKE team, en moet een van de eerste in serie gebouwde ligfietsen gebouwd door een gerenommeerd fietsenfabrikant zijn. De Relaxx  heeft niet zo'n extreem lage (liggende) zithouding, waardoor het nog altijd min of meer mogelijk is achterom te kijken. Voor een wat oudere heer dus een goede keuze...

Specificaties:  
Shimano naven, voor en achter rollerbrakes,
7 versnellingen in de achternaaf.
Wielen : 20" vooraan en 26" achteraan.  

Dankzij een advertentie in Marktplaats.nl vond ik deze fiets in Middelburg, Zeeland. Voor een meer dan tien jaar oude fiets is hij in een zeer behoorlijke staat, met enkel wat oppervlakkige roest en wat krasjes hier en daar. Helemaal origineel, niet verbouwd, net zoals hij uit de fabriek kwam. Mét een tellertje van Sigma, bovendien.

Problemen? Ja: toen ik de proefrit deed had de fiets maar vijf van de zeven versnellingen beschikbaar. Iets wat de verkoper afdeed als 'afregelen'. De prijs was dan ook navenant, waarvoor nogmaals hartelijk dank, Ronald!

5. De Toekomst

Alles op z'n tijd: de fiets is ondertussen opgepoetst, en het kwaaltje van de twee ontbrekende versnellingen opgespoord en verholpen (zie verder) De pedalen werden op de juiste lengte gezet, en eea vastgeschroefd en rechtgezet. Sindsdien heb ik er al een aantal ritjes mee gemaakt, spaarzaam, niet zozeer op de fiets als wel op mijn conditie, die zoals eerder gezegd NUL is. Vandaag onder een fraaie lentezon een negental kilometer gereden, op 24 minuten tijd. Als er iets is wat ik niet kan is het 'traag' rijden. M'n hersens hebben het daar blijkbaar moeilijk mee.... Veel hijg, hijg en puf, puf dus.

De driewieler die ik op het oog had als tweede donorfiets werd voor m'n neus verkocht en dus is het nu zoeken en afwachten tot er weer eens een keertje een goeie driewieler wordt aangeboden. Walter Deklerck heeft toegestemd om de verschillende donors tot één geheel samen te voegen. Afwachten maar...

6. Opfrisser

Wie de desbetreffende pagina gemist heeft: hier is waar het allemaal om draait.

batavus relaxx + trike + sachs engine


6. Updates

De Relaxx vertikte het om meer dan vijf versnellingen aan te bieden, hoewel er zeven in de naaf verstopt zijn. De Relaxx heeft zo'n korte gearing, dat het in eerste instantie niet uit te maken was of de laagste of de hoogste versnellingen ontbraken. Een kabeltje dat niet goed in een oogje stak bleek de dader te zijn, hierdoor waren één en twee niet beschikbaar.  Na het kabeltje op z'n plaats te hebben geschoven werkte de naaf zoals het hoort. De rode riddertjes waren daarbij een welkome hulp.adjusting nexus 7 gear hub

De Panne (BE)
22 april 2007MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselen


Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Aangepast zoeken
klikfraude monitoring