hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Trapondersteuning


Bosch motor op trapas
motor in wiel onderdelen
×

Werking


De trapondersteuningen van bijvoorbeeld de Giant LaFree Twist, de Sparta Pharos en de Yamaha PAS werken met een drukgevoelige sensor. Voor de minder technisch aangelegden: zodra je je voet op het pedaal zet voel je dat de fiets vooruit wil. Hoe harder je op de pedalen drukt, des te meer zal de motor je bijstaan. Giant claimt 1:1 assistentie op de 'eco' stand en zelfs 1.3:1 op 'normal'.  Voor iedere 100 Watt energie die je als fietser produceert, zal de motor dus 100 Watt, resp. 130 Watt energie bijgeven.  Bij oudere fietsen zoals de E-Go en Pharos, die maar één stand hebben, is dit 1:1.

Hoeveel vermogen je nodig hebt om een bepaalde snelheid te halen hangt af van een heleboel factoren. Op een vlakke, windstille weg, op een normale 'rechtop' fiets (zoals de meeste elektrofietsen) heeft een fietser van 1,75m en 75 kg op een 25 kg zware fiets ongeveer 110 Watt nodig om 20 km/u te rijden. Bij 75 Watt vermogen is dat 16,7 km/u. Wie met de GIANT La Free Twist zelf 75 Watt levert, krijgt er 75 Watt, resp 97,5 Watt bij op de 'eco' resp. 'normal' stand. Zodat hij/zij 22,9km/u resp. 24,3km/u haalt, met dezelfde inspanning!

Grappig detail: in een gestroomlijnde velomobiel zoals de Quest, haal je met 75 Watt eveneens... 25 km/u zonder elektrische ondersteuning! Dit dankzij de veel betere aerodynamische eigenschappen. Je vindt in het menu trouwens een link om zelf je trapvermogen te berekenen.

Een niet-getrainde fietser kan behoorlijk lang 75 Watt vermogen leveren. Wie ooit bij de cardioloog op de testfiets heeft 'mogen' rijden zal weten dat 250 Watt voor de meesten onder ons nog net 'even' te halen valt. Wielrenners en goed getrainde amateur sporters kunnen korte pieken van meer dan 750 Watt (= "1 PK") halen.

Bij een aantal elektrische fietsen werkt de ondersteuning pas na een viertal omwentelingen van de pedalen, zodat de fietser op eigen kracht de  massa (eigengewicht + gewicht van de fiets en eventuele bagage) in beweging moet brengen. Voor wie sukkelt met b.v. een slecht knie, is het systeem van Yamaha ,  Panasonic en Bosch met een z.g. "middenmotor" een echte weldaad: deze trapasondersteuning helpt overbelasting van de gewrichten te voorkomen en zorgt voor een 'vliegende start'.

Bijkomend voordeel : omdat de motor voor het versnellingsapparaat zit, werkt de ondersteuning bij alle versnellingen (net zoals in een auto). Wie met een klein verzet bergop moet, of wie een (zware) aanhanger wilt slepen haalt hier veel voordeel bij.

Opgelet: de motor van een elektrofiets mag dan wel "fluisterstil" zijn, hij maakt wel degelijk geluid! Laatst kreeg ondergetekende een vraag  van een verbolgen koper van een Sparta Pharos, die met zijn tweedehandsfiets reeds bij een Sparta dealer was langs gereden, omdat hij vond dat de Sparta een "ietwat irritant geluid" maakte. En of dit wel normaal was, zoals de dealer beweerde. Jammer genoeg is dit inderdaad "normaal". Een elektromotor maakt nu eenmaal een soort zoemend geluid, daar is weinig of niets aan te doen. Bij modellen met de motor in de naaf valt dit geluid minder op, bij modellen met de motor op de trapas is dit luider: omdat in dit laatste geval het motortoerental gekoppeld is aan de pedaalcadans: hoe sneller je trapt, hoe hoger de zoemtoon wordt . In het drukke stadsverkeer zal dit geluid nauwelijks merkbaar zijn, maar wie een tochtje door de natuur maakt, zal de motor steeds horen werken!

Conclusie: koop een elektrofiets van een gerenommeerd merk; rijd altijd eerst een proefrit eer je beslist om zo een dure fiets te kopen en overweeg of je niet beter (eerst) een tweedehands exemplaar koopt.

Veel elektro-fiets plezier!