hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Bijzondere fietsen

De titel is misschien verkeerd gekozen, op deze website vind je nu eenmaal geen "gewone" fietsen. Toch wist ik geen betere kop te verzinnen voor wat er op deze pagina te kijk wordt gesteld. Het is een allegaartje van nét anders fietsen, die door hun ontwerp afwijken van de doordeweekse 'rechtopfiets'.


Pedersen, vroeger en nu Van Raam Tavara Van Raam Balance
Giant Revive Gazelle Easy Glider Maynoothbike
×

Pedersen


De Pedersen, in Duitsland vaak gekscherend "Petterson" (naar de baas van Findus) genoemd, wordt door velen beschouwd als de Rolls Royce onder de fietsen. Een leeg frame kost je al gauw zo'n 1000 Euro, een complete fiets begint vanaf +/- 1500 Euro. Voor een exemplaar met Rohloff versnellingsnaaf en hydraulische Magura remmen moet je meer dan 3000 Euro neertellen.

Mikael Pedersen werd geboren op 25 Oktober 1855 in de buurt van Roskilde, Denemarken. Pedersen schreef in zijn carrière een aantal uitvindingen op zijn naam, maar we beperken ons hier tot 'zijn' fiets.

Het bijzondere aan de Pedersen, die ook wel eens Dursley-Pedersen wordt genoemd, (Pedersen emigreerde naar Engeland, waar hij in 1899 de Dursley-Pedersen Cycle Co oprichtte) is het zeer hoge frame dat bestaat uit maar liefst 14 dunne framebuizen, die op meer dan 50 plaatsen worden gelast tot ze 21 driehoeken vormen! Fietsen waren aan het einde van de 19-de eeuw nog een relatief nieuw product, maar hadden toch al een zekere evolutie doorlopen, die uiteindelijk 'doodliep' op het diamant-frame, zoals dat de dag van vandaag nog steeds op de meeste (heren-) fietsen wordt gebruikt.

Pedersen vond het comfort van zo'n safety-bicycle ronduit slecht en zocht een manier om zadelpijn te voorkomen. Hij leende daartoe het ontwerp van een... hangbrug en paste dat toe op zijn rijwiel. Het grootst merkbaar verschil zit 'm in het hangende zadel, dat als een soort hangmat fungeert. Meer info over de Pedersen vind je o.m. op de webpagina van het Pedersen Genootschap.

Van de originele Dursley-Pedersen werd hooguit een 8000-tal exemplaren gebouwd. (Sommige bronnen houden het op een optimischer 30000 stuks, maar daar is geen bewijs voor te vinden) .

In 1978 herontdekte de Deen Jesper Sølling het originele ontwerp en besloot om de productie van de Pedersen opnieuw te starten. Sedertdien wordt de fiets met mondjesmaat gebouwd in Kopenhagen.

Van Raam


Van Raam is een Nederlandse fietsenmaker, gespecialiseerd in aangepaste rijwielen voor mensen met een beperking. Onder het motto "Van Raam maakt mensen mobiel" brengt de fabrikant uit Varsseveld een heel gamma twee- en driewielers, met of zonder trapondersteuning, op de markt. Ieder rijwiel is met de hand gemaakt en kan naar wens worden voorzien van speciale cranks, pedalen, schakelhulp, enz.

Uit het gamma van Van Raam wil ik hier de "Tavara" toelichten. Deze tweewieler heeft een voorwaartst geplaatste trapas, waardoor de fiets een zithouding verleent die een beetje aan de Amerikaanse "chopper" doet denken. Zelf heb ik een poos met een Tavara gereden, het is een heel aangename en veilige fiets: omdat de pedalen meer naar voor zijn geplaatst,  kan men immers makkelijker met beide voeten aan de grond. De Tavara werd ondertussen uit het gamma gehaald, en vervangen door de Balance, die ook met elektrische trapondersteuning te verkrijgen is.

Revive / Easy Glider


De Giant Revive is een opmerkelijke verschijning. De fiets houdt het midden tussen een ligfiets en een gewone rechtop-fiets. Innovatief aan het ontwerp zijn o.m. de geïntegreerde ketting, het zonder gereedschap verstelbare zadel, met rugsteun en het gebruik van 20" wielen. Er werd ook een versie met elektrische trapondersteuning (PAS) gemaakt, dat type zie je op de foto. Voor de Olympische Spelen in Sydney, 2004, bracht Giant een reeks Oranje fietsen uit, die onder de Olympische sporters werden verdeeld..

Bij Gazelle hebben ze een alternatief in de vorm van de Easy Glider. Uitgerust met een soortgelijk zadel, met rugsteun, voor- en achtervering, schijfrem, enz... kostte deze fiets in 2014 ongeveer 1000 Euro nieuw. Wel jammer dat men bij Gazelle niet de moeite neemt om een nieuwe naam te bedenken bij het uitbrengen van een nieuwe fiets. Nu zijn er de meest uiteenlopende modellen met de naam "Easy Glider".

Maynoothbike


En wil je wel fietsen, maar haat je het om de pedalen rond te draaien, dan heeft  Christoph Lenz de ideale fiets voor jou: met de MAYNOOTHBIKE moet de rijder niet langer de pedalen rond een trapas laat wentelen, maar ze lineair " op en neer" laten bewegen en zijn deze pedalen aan de voorvork bevestigd.

« 4 5 6 7 8 »