hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Vernieuwde accu


accucellen
×

Testverslag


In 2014 kocht ik een 15 jaar oude Batavus E-go. De accu was al eens verjongd met nieuwe cellen, maar tegen het einde van 2016 was de actieradius nog slechts enkele kilometer en werd het tijd om uit te kijken naar een nieuwe accu.

Origineel kwam de E-go met NiCd cellen van 5Ah. Zoals bekend hebben NiCd cellen last van het z.g. geheugen-effect, waarbij de capaciteit afneemt indien de accu wordt opgeladen vooraleer de cellen helemaal leeg zijn.

Dus besloot ik een accu “op maat” te laten bouwen bij Piet Van Meel uit Sittard. Hier werden NiMh cellen gebruikt met een capaciteit van 9Ah, of net niet het dubbele van het origineel. De communicatie en het afhandelen van de transactie verliep vlekkeloos, waarvoor dank aan Piet!

Ondertussen is er een jaar verlopen en heeft de E-go er heel wat zorgeloze kilometertjes bij op de teller. Hoeveel precies weet ik niet, omdat het batterijtje van de fietscomputer na 3 jaar dienst de geest gaf…

Nadat ik in 2015 een bypass operatie onderging, ben ik vlugger vermoeid en kan ik niet ver meer stappen, maar dankzij de duw-in-de-rug van de e-fiets kan ik nog altijd een heel eind fietsen. Zo namen we de E-go mee voor een weekje Flevoland, waar we dagelijks tientallen kilometer genoten van een heerlijke nazomer.

De heer Van Meel verzekerde me dat ik geen nieuwe oplader nodig had voor de NiMh cellen, en dus gebruik ik nog altijd de originele Batavuslader. In theorie zou de vernieuwde accu een veertigtal kilometer moeten meegaan, en dat blijkt in praktijk aardig correct te zijn. Bij max 16km/u en zonder tegenwind haalt de E-Go zelfs de 50km.

De E-go heeft maar één stand, aan/uit, en springt dus niet economisch om met het stroomverbruik.

De conclusie is dat je een mega-oude elektrische fiets, van de tweede generatie e-bikes (na de loodaccu) een nieuw leven kunt geven met een relatief goedkope ingreep: voor minder dan de helft van wat een originele (ondertussen niet meer leverbare) fabrieksaccu moet kosten heeft Piet Van Meel mijn fiets een verdubbelde actieradius bezorgd. Zonder meer warm aan te bevelen en bovendien nog milieuvriendelijk ook. (LINK)

UPDATE: Via het contactformulier werd mij erop gewezen dat er bij klachten.nl een aantal negatieve ervaringen met Piet Van Meel ter kennis werd gebracht.